Sâmbătă, 25 iunie a.c., îți dăm întâlnire la primul eco-brunch de vară, de anul acesta, în Țara Dornelor, destinația de ecoturism a Bucovinei.
Aici, în compania gazdelor de la Domeniul Cailor Bucovina , vei păși într-un univers dominat de necuvântătoare și cai regali, situat la întâlnirea prietenoasă dintre munții Bistriței (Masivul Pietrosul) și munții Rarău (Masivul Giumalău), în frumoasa comună suceveană, Dorna Arini.
_ _ _
POGRAM
11:00 - 13:00
Degustare mâncăruri locale
Program artistic cu momente de folclor susținute de ansamblul Brădulețul Dorna Arini și de solista vocală Mădălina Candrea
13:00 - 14.00
Drumeție ghidată pe dealul Vulturu, în compania cailor
14:00 – 15:00
Ateliere și demonstrații live - meșteșuguri și obiceiuri locale
1. Demonstrație de fierărie - căucie cu Virgil Cioată, meșter potcovar din tată în fiu.
2. Echitație în manej cu Andrei Farkaș de la Domeniul Cailor Bucovina.
3. Atelier de sculptură în lemn, prelucrarea osului și a cornului facilitat de Mihai Vleju, artist local și profesor cu 50 de ani experiență în predarea acestui meșteșug.
4. Demonstrație de dogărit, cu expunere practică de prelucrare și transformare a laptelui în caș și urdă, susținută de localnicii iscusiți: Dinu Știorobelea, Mugur Pipirigeanu și Drăgan Dragoș.
Bonus: Pe tot parcursul zilei, la Domeniul Cailor Bucovina veți face cunoștință cu cai, diverse rase de păuni, fazani, porumbei, ciobănesc de Bucovina, ciobănesc german, lup ceh, ciută, capra Alpină franceză, diferite rase de găini.
_ _ _
TARIFE:
150 lei/adult
50 lei/ copil între 7-14 ani
gratuit, copil până în 7 ani
_ _ _
D E S F Ă Ș U R Ă T O R
MENIUL va include atât mâncăruri de frupt, cât și vegetariene/de post, după cum urmează:
CIORBĂ
Ciorbă de păstrăv
Ciorbă de legume
ANTREU
Preparate din carne de porc: cârnat, slănină, costiță, chișcă, tobă, mușchiuleț
Brânzeturi: urdă, cașcaval afumat și neafumat, telemea, ruladă de caș cu șuncă, ruladă de caș
cu urdă și mărar, brânză de vaci, smântână, lapte acru, brânză frământată.
Preparate din păstrăv: rondele de păstrăv afumat, bruschete cu: zacuscă de păstrăv afumat, pastă de păstrăv tradițională, icre de păstrăv, păstrăv în ulei aromatizat, păstrăv marinat, pastă de păstrăv cu smântână și nuci.
Tartine cu: salată de vinete, fasole bătută, zacuscă
Plăcintă cu varză murată și chimen (de post)
Plăcintă picantă cu cartofi (de post)FEL PRINCIPAL
Sarmale cu ciuperci (bureți în limbaj regional) (de post)
Sarmale cu carne
Saramură cu păstrăv afumat
Ceaun cu hribi cu smântână
Balmoș la ceaun
Tochitură la ceaun
Scrijele/cartofi copți
Chiftele de post
Mămăliguță cu brânză și smântână de vaci sau cu brânză frământată de oaie
Pâine, lipii și colac de la Brutăria Cioată
DESERT
Prăjitura Casei Arinaș cu brânză și fructe de pădure
Plăcintă dulce cu urdă și mărar
Plăcintă cu brânză sărată
Prăjitură de post (cu bulion)
Prăjitura de post Negresa, cu gem
Alivancă/mălai
Căpșuni cu smântână și mămăliguță ca-n Bucovina
BĂUTURI - alcoolice și non-alcoolice
Mied
Limonadă cu siropuri naturale din fructe de pădure
Alcoolice: cireșată
Apă și cafea
EXPOZIȚII
ȘEZĂTOARE LA DORNA ARINI
Un element central al evenimentului va fi prezentarea unei șezători autentice, ca la Dorna Arini. Aici veți avea ocazia să observați cum prind viață meșteșugurile de odinioară și cum se deapănă poveștile locale. Standul va fi coordonat de doamna Paraschiva Pipirigeanu, meșter popular, Clubul de inițiativă comunitară Green Impact Cercetașii Curioși de la Școala Gimnazială Dorna Arini și profesorul Mihai Vleju. În buna tradiție locală, aceștia vă vor întâmpina cu cozonac, cu mac și nucă, afinată și colac.
STANDURI CU VANZARE
SUVENIRE PERSONALIZATE,
numai bune de luat acasă, realizate de Studio Chiriluș Vatra Dornei, care, spre norocul nostru, asigură și partea de branding a evenimentelor noastre cu gust local.
_ _ _
Ne vor fi alături cu tot ce am povestit mai sus, producători și antreprenori locali din Țara Dornelor:
1. Cămara lui Buni – Cristina Mustea din comuna Coșna
2. Făbricuța de brânzeturi La Izvorul Dornei - Mezdrea Roman din comuna Poiana Stampei
3. Păstrăvăria lui Andrei - Chirilă Andrei din comuna Panaci
4. Păstrăvăria la Poalele Călimanilor - Andrei Lemnaru din comuna Șaru Dornei
5. La Grigoraș din Bucovina – preparate din carne 100% Românească - Adrian Grigoraș, cu măcelărie în Vatra Dornei
6. Domeniul Cailor Bucovina - Cristian Ioneac din comuna Dorna Arini, gazda evenimentului
7. Brutăria Cioată din Dorna Arini
8. Studio Chiriluș Vatra Dornei – suvenire personalizate
9. Iacob Zancu din Sunători, Dorna Arini
10. Olaru Alina din Dorna Arini (stână)
_ _ _
Organizator: Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD)
Parteneri locali: Primăria Dorna Arini, GAL Bazinul Dornelor, Studio Chiriluș, Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro
_ _ _
Notă: Proiectul ECO-Brunch, demarat în anul 2020, sprijină conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei în destinațiile de ecoturism ale României.
Autorii proiectului: Asociația My Tranylvania, Asociația de Ecoturism din România (AER) și managementul celor 7 destinații de ecoturism, care fac parte din programul Green Entrepreneurship 3.0 – Dezvoltarea economică durabilă prin ecoturism, un program comun al Romanian-American Foundation și al Fundației pentru Parteneriat.
Host
Domeniul cailor Bucovina
Location
Domeniul Cailor Bucovina, Dorna Arini, România
Domeniul Cailor Bucovina, Dorna Arini, România
Dorna Arini 727200 nr 78A, Dorna Arini 727200
Get directions