Eco-Brunch în Țara Dornelor
(Domeniul Cailor Bucovina, Dorna Arini, România)

Sâmbătă, 25 iunie a.c., îți dăm întâlnire la primul eco-brunch de vară, de anul acesta, în Țara Dornelor, destinația de ecoturism a Bucovinei.

Aici, în compania gazdelor de la Domeniul Cailor Bucovina , vei păși într-un univers dominat de necuvântătoare și cai regali, situat la întâlnirea prietenoasă dintre munții Bistriței (Masivul Pietrosul) și munții Rarău (Masivul Giumalău), în frumoasa comună suceveană, Dorna Arini.

_ _ _

POGRAM

11:00 - 13:00

Degustare mâncăruri locale

Program artistic cu momente de folclor susținute de ansamblul Brădulețul Dorna Arini și de solista vocală Mădălina Candrea

13:00 - 14.00

Drumeție ghidată pe dealul Vulturu, în compania cailor

14:00 – 15:00

Ateliere și demonstrații live - meșteșuguri și obiceiuri locale

1. Demonstrație de fierărie - căucie cu Virgil Cioată, meșter potcovar din tată în fiu.

2. Echitație în manej cu Andrei Farkaș de la Domeniul Cailor Bucovina.

3. Atelier de sculptură în lemn, prelucrarea osului și a cornului facilitat de Mihai Vleju, artist local și profesor cu 50 de ani experiență în predarea acestui meșteșug.

4. Demonstrație de dogărit, cu expunere practică de prelucrare și transformare a laptelui în caș și urdă, susținută de localnicii iscusiți: Dinu Știorobelea, Mugur Pipirigeanu și Drăgan Dragoș.

Bonus: Pe tot parcursul zilei, la Domeniul Cailor Bucovina veți face cunoștință cu cai, diverse rase de păuni, fazani, porumbei, ciobănesc de Bucovina, ciobănesc german, lup ceh, ciută, capra Alpină franceză, diferite rase de găini.

_ _ _

TARIFE:

150 lei/adult

50 lei/ copil între 7-14 ani

gratuit, copil până în 7 ani

_ _ _

D E S F Ă Ș U R Ă T O R

MENIUL va include atât mâncăruri de frupt, cât și vegetariene/de post, după cum urmează:

CIORBĂ

Ciorbă de păstrăv

Ciorbă de legume


ANTREU

Preparate din carne de porc: cârnat, slănină, costiță, chișcă, tobă, mușchiuleț

Brânzeturi: urdă, cașcaval afumat și neafumat, telemea, ruladă de caș cu șuncă, ruladă de caș

cu urdă și mărar, brânză de vaci, smântână, lapte acru, brânză frământată.

Preparate din păstrăv: rondele de păstrăv afumat, bruschete cu: zacuscă de păstrăv afumat, pastă de păstrăv tradițională, icre de păstrăv, păstrăv în ulei aromatizat, păstrăv marinat, pastă de păstrăv cu smântână și nuci.

Tartine cu: salată de vinete, fasole bătută, zacuscă

Plăcintă cu varză murată și chimen (de post)

Plăcintă picantă cu cartofi (de post)FEL PRINCIPAL

Sarmale cu ciuperci (bureți în limbaj regional) (de post)

Sarmale cu carne

Saramură cu păstrăv afumat

Ceaun cu hribi cu smântână

Balmoș la ceaun

Tochitură la ceaun

Scrijele/cartofi copți

Chiftele de post

Mămăliguță cu brânză și smântână de vaci sau cu brânză frământată de oaie

Pâine, lipii și colac de la Brutăria Cioată


DESERT

Prăjitura Casei Arinaș cu brânză și fructe de pădure

Plăcintă dulce cu urdă și mărar

Plăcintă cu brânză sărată

Prăjitură de post (cu bulion)

Prăjitura de post Negresa, cu gem

Alivancă/mălai

Căpșuni cu smântână și mămăliguță ca-n Bucovina

BĂUTURI - alcoolice și non-alcoolice

Mied

Limonadă cu siropuri naturale din fructe de pădure

Alcoolice: cireșată

Apă și cafea

EXPOZIȚII

ȘEZĂTOARE LA DORNA ARINI

Un element central al evenimentului va fi prezentarea unei șezători autentice, ca la Dorna Arini. Aici veți avea ocazia să observați cum prind viață meșteșugurile de odinioară și cum se deapănă poveștile locale. Standul va fi coordonat de doamna Paraschiva Pipirigeanu, meșter popular, Clubul de inițiativă comunitară Green Impact Cercetașii Curioși de la Școala Gimnazială Dorna Arini și profesorul Mihai Vleju. În buna tradiție locală, aceștia vă vor întâmpina cu cozonac, cu mac și nucă, afinată și colac.


STANDURI CU VANZARE

SUVENIRE PERSONALIZATE,

numai bune de luat acasă, realizate de Studio Chiriluș Vatra Dornei, care, spre norocul nostru, asigură și partea de branding a evenimentelor noastre cu gust local.

_ _ _

Ne vor fi alături cu tot ce am povestit mai sus, producători și antreprenori locali din Țara Dornelor:

1. Cămara lui Buni – Cristina Mustea din comuna Coșna

2. Făbricuța de brânzeturi La Izvorul Dornei - Mezdrea Roman din comuna Poiana Stampei

3. Păstrăvăria lui Andrei - Chirilă Andrei din comuna Panaci

4. Păstrăvăria la Poalele Călimanilor - Andrei Lemnaru din comuna Șaru Dornei

5. La Grigoraș din Bucovina – preparate din carne 100% Românească - Adrian Grigoraș, cu măcelărie în Vatra Dornei

6. Domeniul Cailor Bucovina - Cristian Ioneac din comuna Dorna Arini, gazda evenimentului

7. Brutăria Cioată din Dorna Arini

8. Studio Chiriluș Vatra Dornei – suvenire personalizate

9. Iacob Zancu din Sunători, Dorna Arini

10. Olaru Alina din Dorna Arini (stână)

_ _ _

Organizator: Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD)

Parteneri locali: Primăria Dorna Arini, GAL Bazinul Dornelor, Studio Chiriluș, Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro

_ _ _

Notă: Proiectul ECO-Brunch, demarat în anul 2020, sprijină conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei în destinațiile de ecoturism ale României.

Autorii proiectului: Asociația My Tranylvania, Asociația de Ecoturism din România (AER) și managementul celor 7 destinații de ecoturism, care fac parte din programul Green Entrepreneurship 3.0 – Dezvoltarea economică durabilă prin ecoturism, un program comun al Romanian-American Foundation și al Fundației pentru Parteneriat.

  • Slow Food
  • Gust Local
  • din Hartibaciu

Food and Drinks

Bufet cu specialități locale și de sezon.


Chefs

Comunitatea locală

Chefs

Host

Domeniul cailor Bucovina


Location

Domeniul Cailor Bucovina, Dorna Arini, România

Domeniul Cailor Bucovina, Dorna Arini, România

Dorna Arini 727200 nr 78A, Dorna Arini 727200

Get directions